14/04/2016

Naht Sergisini Başkan Yılmaz Açtı

Selçuklu döneminden başlayıp, Osmanlılara kadar giden Naht Sanatı Sergisi’nin açılışını yapan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Naht Sanatı ahşabın ruhuna dokunan bir sanattır. Emekleri nedeniyle sanatçımız Selami Erfidan’a teşekkür ediyorum” dedi.

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, geleneksel motiflerin ve hat sanatının ahşap ile buluşmasını konu alan Naht Sanatı Sergisi’nin açılışını yaptı. Nahhat Selami Erfidan tarafından yapılan birbirinden güzel eserlerden oluşan sergi Yaylada AVM’de 17 Nisan’a kadar Balıkesirli sanatseverlerle buluşacak. Karesi Kent Konseyi’nin destekleriyle açılan sergiyi gezen Başkan Yılmaz ve Balıkesir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Arslan, Nahhat Selami Erfidan’dan eserler hakkında bilgiler aldı.

SANATÇI ERFİDAN’A TEŞEKKÜR

Selçuklu döneminden başlayıp, Osmanlılara kadar giden ve icraatını çok az kişinin yaptığı Naht Sanatı’nın inceliklerini anlatan Erfidan, 27 yıldır bu sanatla ile uğraştığını ve eserlerini Balıkesirlilerin beğenisine sunmaktan memnun olduğunu belirtti. Naht Sanatı’nı yaşatmak adına sergiler açtığını ve kurslar verdiğini belirten Erfidan bu sanata sahip çıkmak gerektiğinin altını çizdi. Naht Sanatı’nın ahşabın ruhuna dokunan bir sanat olduğunu belirten Başkan Yılmaz, sergide görücüye çıkan eserleri tek tek inceleyerek, bu zor sanatı icra eden Selami Erfidan’ı çalışmalarından dolayı tebrik etti.

NAHT SANATI NEDİR?

Naht Sanatı, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan ve ağacı kabartma şeklinde yontma suretiyle oluşan Selçuklu Devleti’nde gelişip Osmanlı Devleti’nde de varlığını göstermiştir. Naht Sanatı, ahşabın oyularak, camilerde, minberlerde ve mihraplarda, evlerin pencere ve sahanlıklarını süslemek amacıyla yapılan bir sanat dalıdır.