09/09/2014

'Kocaavşar Göleti Yeraltı Sulama Sistemi' hayat geçiyor

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Kocaavşar Mahallesi'nde 2 bin 700 dönümlük araziye uygulanacak 'Yeraltı Sulama Sistemi'ni hayata geçiriyor. Yaklaşık 1 milyon 900 bin liraya mal olacak proje için DSİ ile protokol imzalanacak. Proje sayesinde vatandaş, mazot ve insan iş gücü maliyetinden kurtulacak.
1 MİLYON 900 BİN LİRALIK
PROJE HAYATA GEÇİYOR
Balıkesir'in, Büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından kurulan Karesi Belediyesi, köyden mahalleye dönüştürülen 42 mahallenin alt ve üst yapı sorunlarına kalıcı çözümler üretmeye devam ediyor. Belde Belediyesi iken Büyükşehir yasası ile birlikte mahalleye dönüştürülen Kocaavşar'da, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın talimatı ile mahallelinin, 5 yıldır hayalini kurduğu "Kocaavşar Göleti Yer Altı Sulama Sistemi" hayata geçiyor.
DSİ 2014 YATIRIM PROGRAMINAALINACAK
Karesi Belediyesi Eylül Ayı Meclisi'nde gündeme alınan "yer altı sulama sistemi" projesi, meclisin onayıyla kabul edildi. 2 bin 700 dönüm arazi üzerinde "Kocaavşar Göleti Yer Altı Sulama Sistemi" projesinin uygulanması için Karesi Belediyesi ile Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürlüğü (DSİ) arasında protokol imzalanacak. Yaklaşık maliyeti 1 milyon 900 bin lira olan projenin 2015 yılında tamamlanması planlanıyor. Projenin DSİ 2014 yatırım programına alınacağını açıklayan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, birimleri harekete geçirerek projenin uygulanacağı Kocaavşar Ovası'nda gerekli incelemeleri yaptırdı.
BAŞKAN YILMAZ: PROJE TÜM BÖLGELERE YAYILACAK
Karesi Belediyesi'nin amacının çiftçilerin daha verimli çalışmalarını sağlamak olduğunu, "Kocaavşar Göleti Yer Altı Sulama Sistemi"ni bu nedenle hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Yücel Yılmaz, "DSİ'nin 2014 planına meclisimizin de onayı ile bizden daha önce hazırlanmış sistemi devreye sokuyoruz. Çiftçilerimiz, 2 bin 700 dönüm arazisi olan Kocaavşar Ovası'nı artık muslukları açarak sulayabilecekler. Zaman içerisinde tuzlanmaya başlayan, verimi düşen arazilerden 10 kat daha fazla verim alması sağlanacak. Bu sistemin çiftçimizin yüzünü güldüreceğine inanıyoruz. Yeraltı sulama sistemini tüm bölgelerimize zaman içerisinde yaymayı planlıyoruz. Bu sayede çiftçimiz ürünü fazla aldığı gibi ürünü üretirken pancar motorlarında kullanılan mazot ve enerji masraflarını sıfıra indirecek. Suyun kendi cazibesiyle damıtma şeklinde çeşmeyi açarak sulamasını sağlayacak bir projeye imza atıyoruz" dedi.
Projenin ihaleye çıkma bedelinin 1 milyon 900 bin lira olduğu belirten Başkan Yılmaz, "Bu paranın ihale şartlarında biraz daha düşeceğini düşünüyoruz. Bu sistem seneye çalışır vaziyette köylü vatandaşlarımıza teslim edilecek. Tüm köylülerimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
ÇİFTÇİLERE EĞİTİM VE
PROJE DESTEĞİ VERİLECEK
Projenin hayata geçmesi ile birlikte bugüne kadar sulu tarım yapılamayan arazilere su gidecek ve verim daha da artacak. Yine proje sayesinde Kocaavşar Ovası'nda damla sulama gibi yeni sulama teknikleri uygulanarak tuzlanan tarlaların verimsizleşmesi en az seviyeye indirilecek. Karesi Belediyesi, Kocaavşar sakinlerine tarım eğitimi ve proje desteği sağlayacak.
MAZOT, MASRAFI BİTECEK
Projenin yıllardır hayalini kuran Kocaavşar sakinlerinin adına bilgi veren Muhtar Özcan Akgün, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın mahalleye yaptığı ziyaretlerde 'Yer Altı Sulama Sistemi'ni hayata geçirmek için söz verdiğini dile getirdi ve "Başkan Yılmaz, sözünü tuttu" dedi.
Projenin önümüzdeki yıla yetişmesini ümit eden Muhtar Özcan Akgül, "Kocaavşar için bu proje çok önemli. Yer üstü sulamasında, suyu motorlarla araziye ulaştırmak için sezon süresince bir kişi 1 ton mazot kullanıyor. Mazot ve insan gücü masraflı olduğundan dolayı ekim alanlarını daraltmak zorundan kaldık. 10 bin dönüm araziye daha önce ekim yaparken masraflardan dolayı ekim alanı 2 bin dönüm araziye düştü. Bu proje sayesinde köylü mazot masrafından kurtulacak, iş yükü azalacak ve sulanabilir arazi alanı genişleyecek" diye konuştu.