"Karesi'de Her Sınıf Bir Kütüphane" projesi ünlü yazarların katılımı ile öğrenci ve velilere tanıtıldı. Proje kapsamında 1114 sınıfa kurulan kütüphaneye 20 bin 643 adet kitap konuldu. Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, "26 yıllık Mülki İdare Amiri olarak en mutlu olduğum anlardan birini yaşıyorum. Proje, mükemmel düşünülmüş. Karesi Kaymakamı ve Karesi Belediye Başkanını tebrik ediyor, projeyi tüm ilçelere örnek gösteriyorum" dedi.
Karesi Kaymakamlığı, Karesi Belediyesi ve Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde "Karesi'de Her Sınıf Bir Kütüphane" projesi Muharrem Hasbi Anadolu Lisesi'nde yapılan törenle hayata geçirildi. Karesi bölgesindeki okullardaki tüm sınıflar birer kütüphaneye dönüştürülerek Karesi Bölgesindeki tüm öğrencilerin her an kitaplara ulaşmalarını ve kitaplar ile içi içe yaşaması amacıyla oluşturulan proje kapsamında 1114 sınıfa kurulan kütüphaneye 20 bin 643 adet kitap konuldu. Projenin açılış törenine; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir, BAÜN Rektörü Kerim Özdemir, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, kurum müdürleri, çok sayıda öğrenci ve veli katıldı. Tek Tek sınıfları gezerek kütüphanelere kitapları yerleştiren protokol, kütüphanedeki kitapların zenginleştirilmesi için temsili olarak kumbaraya para attı. Etkinliğe katılan yazarlar; Prof.Dr. Mehmet Narlı, Ali Kayadibi, Oyuncu Anne olarak da tanınan Şermin Yaşar, Metin Savaş imza standı açarak okurları ile buluştu.
BAŞKAN YILMAZ:"STRATEJİK ÇALIŞMALARI BENİMSEDİK"
Törende sahneden öğrencilere hitap eden Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Ben kendimi çok şanslı bir belediye başkanı olarak addediyorum çünkü proje üreten bir şehiriz ve projemiz olduğunda da onaylayan bir şehiriz. Valiliğimiz, milletvekillerimiz, büyükşehir belediye başkanımız tüm kurumlarımız hangi projemiz olursa olsun bizi destekliyorlar ve proje üretip bizden destek istiyorlar. Böyle olan bir yerde çalışmak çok kolay. Evet, taktiksel çalışmalar vardır ve stratejik çalışmalar vardır. Biz Karesi Belediyesi olarak stratejik çalışmaları benimsemiş bir belediyeyiz. 2014 yılı Mart ayında görevi aldığımız günden itibaren 5 yıl içerisinde kendimizi neye adayacağımızı belirledik. Bunlardan bir tanesi de toplumumuzun gençlerine önem verme ve onlarla beraber dünyada neler oluyor farkındalığını arttırma, üstünde yaşadığımız toprağın dünyanın en değerli gayrimenkulü olduğunu bilmeleri, herkesin bu toprakların üzerinde gözü olduğu ve savaşarak beden gücüyle değil akıl gücüyle kendimizi korumamız gerektiğinin altını çizecek projeler yapmak istedik. Bu nedenden dolayı, okullarla ilgili çalışmalarımıza 2014 yılından itibaren başladık. Bir fiziksel ihtiyaçlar var, bir de zihinsel devinime ihtiyaç vardı. Valiliğimizden gelen, Milli Eğitim Müdürlüğümüzden gelen bir teklif oldu. Bengi projesinin temelinde onun yazılım finansmanını karşılama görevini Karesi Belediyesi olarak hak ettik ve gereğini yapma görevini üstlendik" dedi.
BAŞKAN YILMAZ: "SÜRDÜREBİLİR İŞLER YAPIYORUZ"
Çok şanlı bir il olduklarını vurgulayan Başkan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnanarak şunu söylüyorum, biz gerçekten çok şanslı bir iliz. Her açıdan, gelen bürokratlarımızın, seçilmiş milletvekillerimizin, seçilmiş belediye başkanlarımızın gerçekten şehirle ilgili dertleri var. Taktiksel yaklaşımlardan uzaklaşıp, taktikle strateji arasında çok ciddi bir fark vardır, taktik durumu idare eder facebook’ta twitter’da zamana göre hareketler yaparak durumunuzu korursunuz. Stratejik işler ise, derinlemesine uzun vadeli planlardır. Her kurumu yöneten, ben her işi yapıyorum diyen insanın aslında stratejik bir planı olması gerekiyor. Şehrimizin bir stratejik planı var, uyum içerisinde çalışılıyor. Bununla ilgili çok farklı uygulamalar yapıldı. Sayın Kaymakamım göreve başladığı günden itibaren biz bu stratejik planlarımızı beraber uygulamaya başladık. Sağolsunlar, Her Sınıf Bir Kütüphane Oluyor projesinden Doğru Hamlede Buluşalım, Her Öğrenci Yüzmeyi Öğrenecek sloganlarıyla gerçekten sürdürülebilir işler yapıyoruz. Sadece suya yazı yazma değil gerçekten gençliğimizin karakterini, yaşam tarzını ve millet sevgisini ortaya koyacak işler yapıyoruz. Evet kendimizle gurur duyalım, yapacak çok işimiz var. Ama bir şeyin sürdürülebilir olması için bayrak teslimi alan arkadaşların diğerlerine aktarması gerekiyor. Bu değişimler olduğunda o değişim kişiye özgü değişirse stratejiler yarım kalmış olur."
PROF. DR. NARLI: "HER İNSANIN BİR DE KİTAPLIĞI OLMALI"
Kürsüye çıkan Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Narlı: "Okumak insanın kendi tarihini yapmasıdır. Okumaya harfle başladık. Kelimeleri geçtik cümleye ve nihayet kitap okumaya geçtik. Yavaş yavaş okumanın gereği ve anlamı hakkında bir şeyler öğrenmeye başladık. Okumanın biri bize dinimizi öğretiyordu. Okumanın diğeri mektup yazmamızı sağlayacaktı, biri cahil olmamızı sağlayacaktı. Okumanın ölene kadar devam edeceğini çok sonra öğrendik. Okumanın kitapla olacağını öğretmenle tanıştıktan sonra ve onun ‘kitap okuyun çocuklar’ tavsiyesinden sonra öğrendik. Üstelik her insanın bir de kitaplığı olmalıydı. İşte bu kitaplıklardan şimdi her sınıfa konuldu. Bu da bizleri çok mutlu etti.
MÜDÜR YILDIZ: "KİTAP FUARLARINDA İZDİHAM İSTİYORUM"
"Yılda bir Japon 25 kitap okurken, 15 Türk bir kitap okuyor" cümlesinin bu tür etkinlerle değişeceğine dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, "İstanbul TÜYAP’taki Kitap Fuarında bu yıl ilk defa bir izdiham yaşandı. Bizde daha önce ya takı fuarlarında ya giysi fuarında izdiham yaşanırdı. Ama ilk defa bir kitap fuarında izdiham yaşanmış olması sevindiricidir. Her okulun, her sınıfının kütüphane olması bunlar sayesinde inşallah yarınlarımız, bugünümüzden çok daha güzel olacak" dedi.
KAYMAKAMI DEMİR: "ARTIK EVLERDE KİTAP OKUNUYOR"
BENGİ Projesi kapsamında Karesi’de anlama ve kavramayı geliştirerek öğrenmeyi kolaylaştırmanın anahtarı olan okuma alışkanlığını öğrencilere ve velilere kazandırmak için ‘Karesi 3 Yaşından Beri Okuyor’ projesini uyguladıklarını ifade eden Karesi Kaymakamı Abdulkadir, "Projeyle ana okullarınca, ana sınıflarınca çocuklarımıza emanete verilen hikaye ve masal kitaplarından her gün bir masal ve bir hikaye çocuklarımız uykuya gittiği zaman anne, baba, kardeş, büyük anne, büyük baba tarafından okunuyor çocuğumuza. Aile olmanın sıcaklığı da yaşanıyor yuvalarda. Bir de çocuğumuzun bana hikaye, masal okumazsan ben yarına okula gitmem, ben öğretmenime ne diyeceğim sesleri de yükseliyor ara sıra evlerinden. Çocukların yaptırım gücünden faydalanıyoruz projemizde. Okumak ne güzelmiş, bugüne kadar niye ihmal etmişim pişmanlıkları yaşanıyor vicdanlarda" dedi.
KAFAOĞLU: "BU ORGANİZASYONU ÖNEMSİYORUM"
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, “Öncelikle bu çalışmada emeği geçen başta Karesi Belediye Başkanımız, Karesi Kaymakamımız, Milli Eğitim Müdürümüz ve Valiliğimizi kutluyorum. Ve diğer ilçelere de örnek olmasını diliyorum. Tabi insanlık var olduğu müddetçe, insanlığın yaradılışından itibaren cenabı Allah kitaplar göndermiş Peygamberlere. İlk insan Hz Adem. Ona bile o zaman sayfeler gelmiş. Rivayete göre yaklaşık 124 bin Peygamber var hepsine ya sayfalar gelmiş veya kitaplar gelmiş. Hepimizin bildiği en büyük Peygamberler, 4 büyük Peygambere Tevrat, Zebur, İncil ve Kuran-ı Kerim gelmiş. Cenabı Allah bile yarattığı kullarına kitap göndererek işe başlıyoruz. Dinimizin il emri oku. Oku emriyle başlayan bir dinin mensubuyuz. Ama maalesef biraz öncede ifade edildi esas bizi biz yapan değerlerden uzaklaşmışız okumaktan uzaklaşmışız. Bugün dünya sıralamasında herhalde oldukça gerilerdeyiz. Biraz önce rakamlar verildi. Japon’da 25 kitap okurken biz 6-7 kişi ancak bir kitap okuyabiliyoruz. Demek ki, özümüzden uzaklaşmışız. O ilk emri unutmuşuz. İşte bu ilk emri hatırlatma ve bu ilk emri gençliğimize aşılama noktasında Karesinin yapmış olduğu bu organizasyonu önemsiyorum. Büyükşehir olarak da destekliyoruz. İnşallah da diğer ilçelerimize de örnek olacak" dedi.
VALİ YAZICI: "MÜKEMMEL DÜŞÜNÜLMÜŞ"
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı “Gerçekten çok mutluyum. Böyle bir organizasyon için bir araya geldiğimiz sizlerle birlikte olduğumuz için çok mutluyum. Buna vesile olanlara öncelikle teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Vali olarak birçok alanda kürsüye çıkıp söz alıyorum. Konuşuyorum. Ama şunu itiraf edeyim ki, en mutlu olduğum 26 yıllık Mülki İdare Amiri olarak en mutlu olduğum anlar eğitimle ilgili çocuklarla ve gençlerle ilgili konularda birkaç kelam ederken en mutlu heyecanlı olduğum anlar. Güzel bir iş yapıldı. İlçe Kaymakamımız bu fikri bana ilk ilettiğinde mükemmel düşünmüşsünüz, bütün sınıflarda tabi ki olmalı dedim. Madem biz bütün çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak istiyoruz olurda imkânı yoksa bir bahanesi kalmasın. Sınıfında gözünün önünde kendisine birkaç yıl boyunca yetebilecek kitabı olsun. Ben bunu düşündükleri için uygulamaya koydukları için hem Karesi Kaymakamını hem de Karesi Belediye Başkanını tebrik ediyorum" dedi. Sınıflarda kitapları dağıtan Vali Ersin Yazıcı, kitapları okunmak üzere hediye ettiklerini söyledi.