17/02/2015

Karesi'de deve güreşleri festivali

Karesi'de deve güreşleri festivali

Karesi Belediyesi, Kurtdere Güreşleri'nin ardından 1 Mart tarihinde 'Karesi Deve Güreşleri' düzenleyecek. Develerin asil ırklarının devam ettirmek için doğası gereği güreştiklerine dikkat çeken Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Çocuklarımızın 'biz babamla beraber deve güreşlerine giderdik' diyebilecekleri bir festival yapacağız" dedi. 

 

İKİ HAFTA DA BİR FESTİVAL  

Karesi Belediyesi, düzenlediği birbirinden farklı program ve festivallerle ilçede sosyal hayatı canlı tutmaya devam ediyor. Kurtdere Güreşleri'nin ardından şimdi de geleneksel hale getirilmesi planlanan 'Karesi Deve Güreşleri' 1 Mart pazar günü saat 10.00'da yapılacak.   

Küçük Sanayi 3. Kapı bölgesinde yapılacak deve güreşlerine ülke genelinden yaklaşık 145 deve katılacak. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, sanatçı Mustafa Keser'in de konser vereceği deve güreşlerini sözde bırakmayıp, geleneksel hale getireceklerini söyledi. Karesi Belediyesi'nin düzenlediği tüm etkinlikleri, her kesimin ilgiyle izlemesi için festival havasında yapacaklarını belirten Başkan Yılmaz, yerli yabancı turistlerin Karesi İlçesi'ne hangi sezonda gelirse gelsin, iki hafta Karesi'de konaklarsa mutlaka bir etkinliği izleyebilme fırsatı yakalayacaklarını belirtti. Farklı il ve ilçelerde yapılan deve güreşlerini yakından incelediklerinin de altını çizen Başkan Yılmaz, organizasyonun Karesi İlçe halkına yakışır bir şekilde olması için en ufak detayları dahi atlamadan çalıştıklarını ifade etti. Başkan Yılmaz, muhtarlarla yaptığı toplantıda deve güreşlerinin afişlerini tanıttı ve muhtarların aracılığıyla da halkı güreşlere davet etti.

GÜREŞ, DEVELERİN DOĞASINDA VAR  

Deve güreşlerinin kültürel bir etkinlik olduğuna ve develerin asil ırklarının devam ettirmek için doğası gereği güreştiklerine dikkat çeken Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, " En güçlü erkek deve diğer deveyi yendiği zaman çiftleşmeye adaydır. Develeri doğal ortamına da salsanız yine güreşecektir. Develer güreşmeden önce yere yatar ve sağa sola ayaklarını hareket ettirerek idman dahi yapar" dedi.

İDOLÜMÜZÜN NE OLDUĞU İYİ ANLAŞILSIN
Çocuklarımızın deve güreşlerini görmelerini ve büyüdüklerinde anlatabilecekleri güzel bir anıları olması gerektiğini söyleyen Başkan Yılmaz, "Deve güreşleriyle ilgili gelenekler gelişmiş ancak biz bu güreşleri biraz daha konsept içine sokup, kendi yeni nesillerimizin ve yurt dışından gelen konukların da görmesini istiyoruz. Çocuklarımızın 'biz babamla beraber deve güreşlerine giderdik' diyebilecekleri bir festival yapacağız. İdolümüzün ne olduğu anlaşılması açısından, güreşlerin özellikle ilçemizde ilk defa yapılmasına rağmen geleneksel diyoruz. Bir çayın demlenmesi gibi yavaş yavaş her şeyimizi stratejik planımıza göre yapıyoruz " dedi.

KISKANÇ TÜLÜ DEVELER GÜREŞİYOR 

Güreşler ayak, orta, başaltı ve baş olmak üzere dört kategori altında toplanmaktadır. Her deve kendi kategorisinde güreşmek zorundadır.

Güreş develeri "buhur" adı verilen çift hörgüçlü erkek deveyle tek hörgüçlü yoz dişi devenin çiftleşmesinden meydana gelen erkek devedir. Bu develere tülü adı verilir.

Deve güreşleri, tek hörgüçlü dişi "yoz" develer ile "buhur" adı verilen çift hörgüçlü erkek develerin çiftleşmesinden meydana gelen ve "tülü" adı verilen erkek develer arasında yapılır. Bu develer yalnızca güreş için "savran" denilen deve bakıcıları tarafından yetiştirilir. Güreş develeri tıpkı atlarda olduğu gibi soya dayalı olarak seçilir. Güreşçi olacak tülülerin güreşçi develerin kanından olmasına özen gösterilir.

Tülü adı verilen güreş develeri yaz ve sonbahar aylarında arpa, burçak,üzüm ve yulaf gibi kuvvetli besinlerle beslenip kış aylarına doğru kızmaya başlarlar. Kızmalarının sebebi ise dişilerini diğer erkek develerden kıskanmalarından kaynaklanmaktadır. Deve güreşleri genellikle kış aylarında yapılır. Develerin kızmaya başlamasından sonra güreşler başlar ve Aralık, Ocak, Şubat, ve mart ayının sonuna kadar devam eder.

Deve güreşleri Ayak, Orta, Başaltı ve Baş olmak üzere dört boyda yapılır ve galibiyetler; kaçırtarak, bağırtarak veya yıkarak elde edilir. Develer tıpkı diğer güreşlerde olduğu gibi pehlivan olarak adlandırılır ve cazgır tarafından anons edilirler.

DEVE GÜREŞLERİ NASIL YAPILIR? 

Güreşlerde güreşi idare eden bir orta hakem, neticeleri belirleyen 4 kişilik masa hakemleri, 10’ar kişiden oluşan müteşekkirler, 2 grup halinde bulunan develeri ayıran urgancılar, develerin ağızlarını bağlayan 3-4 kişilik ağız bağcıları vardır.

Güreşler davul ve zurna eşliğinde yapılır. Sağ taraftan güreşen develere sağcı sol taraftan güreşen develere solcu adı verilir. Karşılıklı güreş esnasında her iki devenin birbirlerinin ayaklarına kenetlemesine çengel, rakibinin ayaklarına ağzı ve dişleriyle vurmasına tekci, rakibini göğsünün altına alarak bastırmasına bağcı denir.